In de bediening als zzp’er
Leestijd: 1 min.

In de bediening als zzp’er

Scheve lonen, scheve gezichten

Steeds meer jongeren schrijven zich als zzp’er in voor hun bijbaan. Zo verdienen ze soms het dubbele van wat leeftijdsgenoten krijgen via een uitzendbureau of in vaste dienst.

‘De constructie is legaal, maar er ontstaat wel verwarring op de werkvloer over lonen,’ zegt Bea van den Bosch van FNV Horeca. ‘Er is al drie jaar geen horeca-cao, iedereen doet maar wat. Het wordt tijd dat mensen in dienst goed betaald worden.’

Je brutoloon netto in je zak
Blijf je als jonge zzp’er onder de 24.000 euro, dan betaal je geen inkomstenbelasting. Niet zo moeilijk als het om een bijbaantje in de horeca gaat. Voor horecabazen is het gunstig dat ze flexibele krachten kunnen gebruiken, zonder tussenpersoon. Voor jongeren betekent het dat ze zelf moeten sparen voor onder andere hun pensioen. Wel bepalen ze zelf wanneer en voor wie ze werken, en steken zij het brutoloon dat ze uitbetaald krijgen, netto in hun zak.

Ben jij een HAN student en werk je als zzp’er in de horeca? We gaan graag met je in gesprek. Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar sense@han.nl.