Boek van de week
Leestijd: 2 min.

Boek van de week

'Nooit meer te druk' van Tony Crabbe

Als je tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het gaat, is het antwoord standaard: ‘Goed, druk!’. Met werk, nieuwe projecten, een reis plannen – wat dan ook. Drukte lijkt een soort statussymbool te zijn. Als je druk bent, dan ben je productief, dan ben je nodig. Maar is het eigenlijk wel zo’n goed idee om zoveel aan je hoofd te hebben?

‘Door alles te doen wat op je afkomt, offer je dingen op die je belangrijk vindt. Want die staan meestal niet op je to-do lijst,’ aldus Tony Crabbe, Britse bedrijfspsycholoog en schrijver van het boek ‘Nooit meer te druk’. ‘We jakkeren voort en toch hebben we aan het eind van de dag het gevoel dat we tekortschieten. Een soort aangeleerde hulpeloosheid … Het is nu eenmaal zoals het is.’ Gebruik je ‘het D-woord’, dan zeg je dus eigenlijk: ik beheers mijn werk en mijn leven niet meer.

Vijf tips om drukte de baas te blijven, uit het boek ‘Nooit meer te druk’:

  1. We kijken gemiddeld eens in de tien minuten op onze smartphone, blijkt uit statistieken van Apple. Gun je brein een onderbreking, en check social media, mail en berichten weloverwogen – niet de hele dag door. Zet je notificaties, je wifi of desnoods je telefoon uit.
  2. Er zijn zoveel cursussen en boeken die ons leren time-managen, multi-tasken, en to-do lijsten sneller afwerken. Je kunt alles doen, zolang je maar een slimme planning hebt. Maar beter accepteer je dat je niet alles hoeft te doen, en niet alles kunt bijhouden. Het is gewoon teveel.
  3. Naarmate stress toeneemt zullen er subtiele gedragsveranderingen bij je optreden. Je gaat bijvoorbeeld veel koffie drinken of je luistert niet goed meer. Herken de ‘waarschuwingssignalen’ zodat je dingen kunt veranderen en overbelasting kunt voorkomen.
  4. Las elke dag een rustpunt in om ‘tijd te verspillen’ en alleen met je gedachten door te brengen. Dit heb je nodig om informatie te kunnen verwerken.
  5. Word je gevraagd voor iets waar je geen zin, tijd of energie voor hebt, dan ben je misschien geneigd het toch te doen of een smoes te verzinnen om de ander niet tegen het hoofd te stoten. Doe het anders: zeg de waarheid en geef aan waar je grenzen liggen en wat je prioriteiten zijn.

‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe staat bommetje vol tips en inspiratie voor een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld. Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff. Prijs: €18,99.