Boek van de week
Leestijd: 3 min.

Boek van de week

'Een hond met negen levens' van W. Bruce Cameron

Altijd al willen weten wat je hond denkt als jij zegt ‘zit’? Schrijver W. Bruce Cameron schreef het ontroerende boek ‘Een hond met negen levens’ en geeft daarmee een uniek inkijkje in het hoofd van een hond.

Van straathond tot politiehond

Bailey wordt geboren als straathond. Na een paar weken op straat te hebben geleefd wordt hij geadopteerd door een gezin. Hij wordt meteen beste maatjes met de achtjarige Ethan. Bailey wordt al snel onderdeel van het gezin, maar zijn rol als lievelingshuisdier is niet de enige. Hij wordt opnieuw geboren, dit keer als politiehond. Zoals de titel verraadt, gebeurt deze wedergeboorte een aantal keren. Langzaamaan begint Bailey te begrijpen waarom hij telkens opnieuw wordt geboren en leert hij van de mensen die hem adopteren. Totdat hij op zijn oude dag terugkomt bij de dan bejaarde Ethan.

Humor

Auteur Cameron schreef voor vijftig verschillende kranten in Amerika en won daarmee twee prijzen voor de meest humoristische column. Humor die ook in dit boek goed naar voren komt. Bailey is te hilarisch voor woorden. Zo begrijpt hij niet goed waarom mensen hem toejuichen als hij zijn behoefte buiten doet, in plaats van binnen, en waarom hij in bad moet als hij een aanvaring heeft gehad met een stinkdier. Hoewel het boek overloopt van humor viert de liefde hoogtij. Bailey bezit een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Cameron heeft de band tussen Bailey en Ethan zo puur en vol van emotie beschreven dat het je raakt tot op het bot. Als je al moest huilen bij de film ‘Hatchi’, dan kun je de zakdoeken maar beter in de aanslag houden bij dit boek.

Hoe we met elkaar omgaan

Cameron geeft je niet alleen een uniek inkijkje in het hoofd van een hond, hij laat ons ook zien hoe mensen met elkaar omgaan. Het is bekend dat honden gevoelens van mensen feilloos kunnen peilen. Cameron diept deze gevoelens nog meer uit waardoor je alle personages echt goed leert kennen. Dit aspect zorgt ervoor dat het verhaal er een wordt om nooit meer te vergeten.

Wat vindt Sense

‘Een hond met negen levens’ is een hartverwarmend en ontroerend verhaal dat overloopt van de liefde. Pas wel op, het kan maar zo dat je aan het eind van het verhaal zelf ook een kleine Bailey wilt kopen.

Ben jij meer van de films? ‘Een hond met negen levens’ draait nu in de bioscoop onder de naam ‘A dogs purpose’.