Boek van de week
Leestijd: 2 min.

Boek van de week

'Kleine wonderen' van Stephanie Knipper

Een roman schrijven om uit te leggen hoe het is om ‘anders’ te zijn. Schrijfster Stephanie Knipper liet zich inspireren door haar eigen autistische dochter en schreef een ontroerend en hartverwarmend verhaal.

Ongebruikelijke perspectieven

Stephanie Knipper debuteert met ‘Kleine wonderen’ en springt daarmee meteen in het diepe. Voor haar geen rechttoe rechtaan boek, néé Knipper schrijft vanuit drie perspectieven. Zo lezen we het verhaal van Rose, de zieke moeder van het autistische meisje en het verhaal van Lily de tante van het meisje, die de zorg voor haar nichtje op haar moet nemen. Maar we lezen ook het verhaal van Antoinette, het autistische meisje. Vooral de laatste verhaallijn ontroert. De schrijfster heeft dit met zoveel emotie geschreven dat het moeilijk wordt om het droog te houden. Antoinette kan niet praten en door het hele verhaal voel je haar onmacht. Ze wil roepen en schreeuwen, maar er komt niets uit. Knipper geeft ons een inkijkje in het leven met een ‘beperking’, maar beschrijft dit zonder het verhaal zwaar te maken.

*spoiler-alert*

Fantasie

Hoewel het boek duidelijk een roman is, heeft de schrijfster het ook een vleugje fantasie meegegeven. Zo lezen we dat Antoinette mensen kan helen door hun handen vast te pakken. Deze plottwist komt op het juiste moment. Dit zorgt ervoor dat je het boek helemaal niet meer weg kunt leggen en elke keer nog één hoofdstuk moet lezen. In combinatie met de schrijfstijl van Knipper, die gedetailleerd, vlot maar vooral prettig voor de lezer is, is het een echte must-read geworden.

Wat vindt Sense

‘Kleine wonderen’ is een klein wonder op zichzelf. Het verhaal ontroert, is bij vlagen humoristisch maar blijft je vooral lang bij.