Boek van de week
Leestijd: 2 min.

Boek van de week

'Wacht niet op jezelf, knal eruit' van Loesje

‘Superfood, een aardappel die levens redt’ en ‘Je bent wat je eet, dan ben ik de partymix’. Loesje is op tournee geweest en brengt ons een boek vol inspirerende en grappige posters.

Liefde op het eerste gezicht

Studenten, gedetineerden en museummedewerkers, allemaal hielpen ze mee aan dit boek. Loesje is door het land gereisd en heeft veel mensen aan het schrijven gekregen. Zo kwamen organisatoren van Burendag al snel met de tekst: ‘Pakketje voor de buren, de post helpt je al jaren om je buren beter te leren kennen.’ En lieten oud-studenten de kans niet voorbij gaan om hun leraar Engels nog één keer te kakken te zetten. ‘Diploma-uitreiking, de leraar Engels stond er wel trots bij te grijnzen maar de credits gaan naar Hollywood’. ‘Wacht niet op jezelf, knal eruit’ zit vol met humor. Ook Loesjes broertje is weer van de partij en legt op zijn eigen ongenuanceerde manier fenomenen uit: ‘Het was liefde op het eerste gezicht, en daar bleef het bij.’

Maatschappelijke problemen

Loesje zou Loesje niet zijn als ze ons niet met de neus op de feiten zou drukken. Meer dan ooit haalt ze grote maatschappelijke problemen aan, die ze op een speelse manier omzet naar toegankelijke teksten. Zo bespreekt ze bijvoorbeeld kinderarbeid: ‘Kinderen horen kleding kapot te maken, de kleding niet de kinderen’. Het zijn quotes als deze die het boek meer lading geven en zorgen dat het geen herhaling wordt van eerder verschenen boeken.

Wat vindt Sense

‘Wacht niet op jezelf, knal eruit’ weet de essentie van deze tijd te vangen. Dit 190 pagina’s tellende boek zet je aan het denken maar weet tegelijkertijd ook te vermaken.