Boek van de week
Leestijd: 2 min.

Boek van de week

'Op mijn schouders' van Jennifer Niven

Als er één schrijfster is die je tot tranen toe weet te roeren dan is het Jennifer Niven wel. Begin april bracht ze het ontroerende boek ‘Op mijn schouders’ uit. Een young adult boek over jezelf leren accepteren.

Origineel

Uit je huis getakeld worden omdat je door overgewicht vast bent komen te zitten. Het overkomt hoofdpersoon Libby. Na jaren van thuisonderwijs en een heel traject aan diëten kan ze weer terug naar school. Daar ontmoet ze Jack, de lolbroek van de school, met een groot geheim. Achter zijn grappen gaat een wereld van verdriet schuil. Jack heeft een ziekte waardoor hij gezichten niet herkent, zelfs niet de gezichten van zijn eigen familieleden. Niven brengt deze twee personages op een originele manier samen en ontrafelt beetje bij beetje de problemen waarmee ze worstelen. Hierbij gaat ze geen taboes uit de weg, zoals pesten. De schrijfster laat haar personages hier op een geniale, humoristische wijze mee omgaan. Zo blijkt vooral Libby iemand te zijn waar je niet mee moet sollen.

Sterke karakters

Iets wat de boeken van Niven typeert, zijn de sterke hoofdpersonen die ze neerzet in haar verhalen. Geen zoetsappige verliefde personages, maar realistische karakters met problemen. Als lezer ga je op een persoonlijke reis met Libby en Jack. Doordat Niven vanuit twee perspectieven schrijft, en daardoor veel gedachtes van haar hoofdpersonages weergeeft, kom je heel dichtbij en is het makkelijk om je met hen te identificeren. Libby wordt al snel een vriendin van de lezer, Jack blijft wat meer op de vlakte. Jammer, aangezien zijn personage het boek meer lading zou hebben gegeven als ook zijn gevoelens meer op de voorgrond waren gekomen.

Wat vindt Sense

Houd de tissues maar binnen handbereik! ‘Op mijn schouders’ is goed geschreven en bij vlagen humoristisch, maar vooral een tranentrekker.