Voetjes van de hete lava-vloer!
Leestijd: 2 min.

Voetjes van de hete lava-vloer!

Hype 'the floor is lava!' nu ook in Nederland

Het is een spelletje dat al in 1948 voor het eerst werd genoemd door schrijver Roald Dahl in The Wish, maar nu in een andere versie opduikt: roepen dat de vloer ‘lava’ (en dus kolkend heet) is en vervolgens zorgen dat je binnen vijf seconden op een meubelstuk, hek, afvalbak of wat dan ook klimt.

Uiteraard verspreidde de hype zich de afgelopen weken rap op internet, en ook in Nederland duiken steeds meer lolbroeken op die plotseling paniekerig gillen dat de vloer laaiend heet is en iedereen een veilig heenkomen moet zoeken. Zoals in Arnhem op het station.

grinniken

Op de HAN hebben wij nog niemand gespot die alarm sloeg, maar een kleine rondgang onder studenten leert dat de meesten ervan gehoord hebben. Mika (19), student CommerciĆ«le Economie, kan er wel om lachen. ‘Zelf ga ik het niet als een debiel roepen, laat staan dat ik hysterisch op een kopieermachine duik. Op Facebook heb ik een paar filmpjes voorbij zien komen en daar moest ik wel om grinniken. Vooral als ze in een winkel op een trits koffers duiken, of de bosjes inspringen.’

doe normaal

Lianne (18), Pabo-student, vindt het een kinderachtig spelletje. ‘En ik ben dol op kinderen, ga maar na’, lacht ze. ‘Maar dit zijn jongeren en volwassenen. Echt, doe normaal.’ Dat het niet zonder gevaren is, blijkt uit de val van een meisje van een brug, in Zwisterland. Die viel een paar meter naar beneden. Op de grond.

Kijk zelf in wat voor posities mensen zich werpen en wringen om aan de denkbeeldige lava te ontkomen: