Caesar salade á la Josephine
Leestijd: 2 min.

Caesar salade á la Josephine

En dat gewoon met restjes uit de koelkast!

Josephine de Roode werd vorig jaar tweede tijdens het populaire kookprogramma MasterChef Holland. Ze is vierdejaars student Small Business & Retail Management aan de HAN in Nijmegen. Iedere week heeft zij een low budget recept speciaal voor HAN-studenten.

Caesar salade á la Josephine

Met restjes uit de koelkast kunnen soms de lekkerste gerechten ontstaan. Net zoals deze Caesar salade. Een Italiaanse chef-kok heeft in the heat of the moment zijn laatste voorradige ingrediënten bij elkaar gegooid, om de gasten nog iets te kunnen serveren. En zie daar: de Caesar salade. Vanaf dat moment bleven de gasten terugkomen voor dit gerecht en ook ik ben deze chef meer dan dankbaar 😉 Tegenwoordig heeft iedereen zijn eigen variant dus bij dezen die van mij oftewel á la Josephine.

Ingrediënten voor 2 personen

  • IJsbergsla, ½ krop (€0,75)
  • Mayonaise, 120 ml (€0,59)
  • Ontbijtspek, 6 plakjes (€0,92)
  • Tomaat, 1 stuk (€0,24)
  • Eieren, 2 stuks (€1,09)
  • Parmezaanse kaas, 40 gram (€1,39)
  • Olie
  • Peper
  • Zout

Totaal: €4,98

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Pan

Bereiding van de Caesar salade á la Josephine

  • Breng een pan met water aan de kook voor de eieren
  • Zodra het water kookt doe je de eieren erin en kook je ze voor 5 minuten
  • Haal de eieren na 5 minuten uit het water, laat ze schrikken (spoel ze af) onder koud water en houd apart
  • Doe de mayonaise in een kommetje en verdun die met een beetje water zodat het de dikte krijgt van een dressing
  • Rasp 20 gram Parmezaanse kaas fijn en roer door de mayonaise
  • Breng de mayonaise op smaak met peper en zout en houd apart
  • Verwarm een koekenpan voor en bak de spek krokant (zonder bakvet)
  • Snijd de tomaat in 8 partjes en houd apart
  • Snijd een halve ijsbergsla in stukjes, doe in een mengkom en roer de mayonaisedressing er doorheen zodat alle sla is bedekt
  • Verdeel de sla over 2 borden
  • Verdeel de tomaat over de sla
  • Breek het spek in stukjes en verdeel over de salade
  • Pel de eieren en leg per bord 1 ei in het midden
  • Rasp de overgebleven Parmezaanse kaas over het gerecht (een beetje extra mag altijd)
  • Breng tot slot de salade hoger op smaak met een beetje extra peper en zout

 Eet smakelijk!

 *Belangrijke tip: officieel hoort er ansjovis in een Caesar salade maar niet iedereen houdt hiervan. Vind jij het nou net zo lekker als ik? Snijd dan 6 ansjovisfilets heel fijn en roer door de mayonaisedressing. Als je ansjovis gebruikt moet je wel oppassen met het zout omdat deze visjes van zichzelf al erg zout zijn.