Moussaka
Leestijd: 2 min.

Moussaka

Josephine de Roode werd vorig jaar tweede tijdens het populaire kookprogramma MasterChef Holland. Ze is vierdejaars student Small Business & Retail Management aan de HAN in Nijmegen. Iedere week heeft zij een low budget recept speciaal voor HAN-studenten.

Moussaka komt volgens mijn ene vriend oorspronkelijk uit Turkije, en volgens een andere vriendin uit Griekenland. Hoe dan ook, ik heb er mijn eigen variant van gemaakt en ik vind het heerlijk! Een lekkere ovenschotel met aardappelschijfjes, tomatensaus met gehakt en aubergine. Afgemaakt met een romige topping van (Griekse of Turkse) yoghurt en een kaaskorstje. Klinkt dat lekker of klinkt dat lekker?

Ingrediënten voor 2 personen

  • Gehakt, 300 gram (€1,58)
  • Tomatenblokjes, 1 blik á 400 gram (€0,44)
  • Aubergine, 1 stuk (€0,79)
  • Aardappelschijfjes, 200 gram (€0,45)
  • Griekse yoghurt, 200 gram (€0,54)
  • Geraspte kaas, 150 gram (€1,19)
  • Olie
  • Peper
  • Zout

Totaal: €4,99

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Koekenpan
  • Oven

Bereiding

    • Verwarm de oven voor, heteluchtoven: 180 graden/elektrische oven: 200 graden
    • Verwarm een koekenpan met 2 eetlepels olie en bak het gehakt rul (bruin en gaar)
    • Voeg de tomatenblokjes aan het gehakt toe
    • Laat het gehakt met de tomaten rustig sudderen tot de saus is ingedikt
    • Snijd de aubergine in plakjes en houd apart
    • Verdun de yoghurt met 2 eetlepels water
    • Roer 50 gram geraspte kaas door de yoghurt en breng op smaak met peper en zout
    • Vet een ovenschaal van circa 20 bij 20 cm in met een beetje olie
    • Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem
    • Breng de gehaktsaus op smaak met peper en zout en verdeel over de aardappelschijfjes
    • Verdeel de aubergine plakjes over de gehaktsaus
    • Schep de Griekse yoghurt over de aubergine plakjes tot alles is bedekt
    • Strooi de laatste 100 gram geraspte kaas over de ovenschotel
    • Bak de moussaka in 30 á 40 minuten goudbruin in de oven

…Smakelijk!

*Tip: garneer de moussaka eventueel met wat fijngesneden groene kruiden zoals basilicum of peterselie. Om de gehaktsaus nog meer smaak te geven bak je fijngesneden ui en knoflook mee met het gehakt, voordat je de tomatenblokjes toevoegt.