Pavlova: kwijlen maar
Leestijd: 3 min.

Pavlova: kwijlen maar

Josephine de Roode werd vorig jaar tweede tijdens het populaire kookprogramma MasterChef Holland. Ze is vierdejaars student Small Business & Retail Management aan de HAN in Nijmegen. Iedere week heeft zij een low budget recept speciaal voor HAN-studenten.

Deze keer een prachtige en heerlijke taart of beter gezegd pavlova. Voor dit dessert krijg je zeker weten alle credits ;). Laatst, toen het zo’n mooi weer was, heb ik deze gemaakt en het was echt een succesnummer! Het ziet er niet alleen supermooi uit, het smaakt ook nog eens fantastisch. Het is marshmallow chewy en schuimtaart crunchy tegelijk. En dat allemaal voor minder dan €5! Daar zeg je toch geen nee tegen?

Ingrediënten voor 2 personen

  • Eieren, 4 stuks (€0,56)
  • Suiker, 200 gram (€0,69)
  • Rood fruit (diepvries), 250 gram (€1,72)
  • Slagroom, 200 ml (€0,59)
  • Vanille aroma, (€0,99)
  • Zout

Totaal: €4,55

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • (hand)mixer

Bereiding van de pavlova met roodfruit  

  • Verwarm de oven voor, heteluchtoven: 130 graden of elektrische oven: 150 graden
  • Scheid de eiwitten van het eigeel (zie YouTube, eieren scheiden)
  • Klop de eiwitten stijf met een klein snufje zout (je moet de kom ondersteboven boven je hoofd kunnen houden)
  • Zodra de eiwitten stijf zijn blijf je doormixen en voeg je beetje bij beetje alle suiker toe
  • Nadat alle suiker is toegevoegd mix je nog zo’n 5 minuten door
  • Wrijf een klein beetje van het mengsel tussen je vingers
  • Als je geen suikerkorreltjes meer voelt, is het mengsel goed, zo niet dan mix je nog even door
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en teken er twee rondjes met een doorsnee van 24 centimeter op
  • Draai het bakpapier om (als het goed is kan je de rondjes nog zien) en verdeel het eiwitmengsel geleidelijk over de twee rondjes
  • Het klopt dat dit een plakkerig werkje is en het hoeft niet zo strak. Zolang de hoogte een beetje hetzelfde is, is het goed
  • Bak het eiwitmengsel (dit noem je merengue) 1 uur en 20 minuten in de oven
  • Zet de oven uit en laat de merengue in de oven afkoelen
  • Haal ondertussen alvast het rood fruit uit de vriezer
  • Zodra de merengue is afgekoeld en je de taart wil gaan serveren kan je hem pas gaan afmaken (doet dit dus pas op het laatste moment)
  • Klop de slagroom op tot zachte pieken. Pas op dat je hem niet te lang klopt! Dan gaat de slagroom schiften. Liever iets te kort dan iets te lang
  • Breng de slagroom op smaak met een theelepeltje vanille aroma
  • Leg voorzichtig 1 merenguerondje op een bord of serveerschaal (de merengue is heel breekbaar)
  • Verdeel de helft van de slagroom en de helft van het fruit over de merengue
  • Plaats het tweede rondje op het eerste rondje
  • Schep het laatste slagroom in het midden van de merengue en schep tevens in het midden het overige roodfruit
  • Serveer de pavlova direct

Eet smakelijk!

*Tip: uiteraard kun je gebruik maken van vers (rood)fruit, daarnaast kun je de pavlova mooier maken met wat verse muntblaadjes en een beetje poedersuiker