Kijktip: Echte Frienden
Leestijd: 1 min.

Kijktip: Echte Frienden

Wat heb je aan je Facebook vrienden?

Zijn al jouw Facebook vrienden daadwerkelijk vrienden of goede kennissen? Waar je op zijn minst een praatje mee kunt houden als je ze tegenkomt? Gino Bronkhorst (23) wilde dit nagaan, aangezien er via Facebook nooit aan hém gevraagd wordt hoe het gaat. Hij maakte er een sociaal experiment van door zijn 738 ‘vrienden’ stuk voor stuk ‘Hoe gaat het er mee?’ te sturen. ‘Ik weet nu wat ik aan ze heb.’

Of hij iemand kan aanraden hetzelfde te doen? ‘Ehh, nee.’

Je ziet alle vakantiekiekjes, uitgaansfoto’s, bezigheden en mijlpalen van ze voorbij komen, maar meestal stokt de interactie met je Facebook vrienden met een eventuele like. Tijd voor actie, dacht Gino. In elf dagen stuurt hij al zijn Facebook contacten een bericht, om te vragen hoe het gaat. Allemaal. Zelfs zijn ex-schoonmoeder.

Compleet ongemakkelijk
Wat er vervolgens gebeurt? Daar moet je de video voor bekijken. Maar alvast een tipje van de sluier: na een paar weken kan hij de gesprekken in vijf categorieën indelen. Van ‘leuk praatje’ en ‘normaal uit beleefdheid’ tot ‘compleet genegeerd’. Gino: ‘Veel mensen reageren kortaf, ze vragen niks terug. Die gesprekken zijn echt ongemakkelijk. Ook wordt er vaak vanuit gegaan dat ik iets van diegene wil. ‘Heb je iets nodig?’, vragen ze dan.

En er gebeurt nog veel meer. Kijken dus!

Echte Frienden