Dromen over later
Leestijd: 3 min.

Dromen over later

Marloes droomt nu van reizen, maar weet: niets is zo veranderlijk als de toekomst

Marloes Koopman (23) is vierdejaars Communicatie. Speciaal voor Sense schrijft ze over haar belevenissen als student. Dit keer beseft ze dat niets zo veranderlijk is als de toekomst. Je wordt beïnvloed door alles om je heen, waardoor je dromen over later veranderen.

De afgelopen tijd ben ik druk bezig geweest met mijn toekomst. Ik heb mijn afstudeerstage gezocht in de branche waar ik mezelf later zie werken. Daarbij ging ik nadenken over waar ik ‘later’, na mijn studie, wil wonen: in de stad waar ik de laatste jaren alles heb opgebouwd, bij mijn familie of juist in verschillende landen om zo veel mogelijk te zien van de wereld? Dit ging nog maar over mijn leven over zo’n twee jaar… Hoe zie ik mezelf over tien jaar?

Tante Moes

Een aantal maanden geleden heb ik te horen gekregen dat ik tante word. Hoewel ik al jaren roep dat ik een hekel heb aan kinderen, merkte ik toch dat het nieuwtje mij meer deed dan ik ooit had kunnen vermoeden. Voor mijn gevoel ging ik over naar een nieuwe fase. De titel ‘(schoon)zus’ heb ik al mijn hele leven lang. Nog nooit was ik gepromoveerd tot iets waar ik de rest van mijn leven aan vastzit. Ons gezin wordt een stukje groter. Een klein geluksmensje komt ons uitbreiden. En die nieuwe spruit zal mij voor altijd kennen als Tante Moes.

Besef

Met het besef dat alleen al het nieuws over de komst van zo’n kleintje mij zo veranderde, kwam ook het besef dat mijn gevoel van de laatste jaren misschien wel niet terecht is. Al jaren roep ik dat ik geen kinderen wil. Kleine baby’s in mijn omgeving maken me ongemakkelijk. Als ze huilen, weet ik niet wat ik moet doen en als een moeder haar baby in mijn armen drukt, voel ik me voornamelijk erg ongelukkig. Toch merk ik dat, sinds het nieuws en door het volgen van de zwangerschap van mijn schoonzus, ik ineens elk kind schattig vind. Haalden ze vroeger het bloed onder mijn nagels vandaan, nu kan ik niet stoppen naar ze te kijken en contact te zoeken.

Dromen van nu en later

Zo verander je, naar mijn mening, je hele leven door. Ik kan nu heel hard beweren dat ik mezelf zie werken bij een groot internationaal bedrijf. Ik wil (en ik ga) na mijn studie reizen en zie mezelf best op verschillende plekken in de wereld wonen. Maar dat is de Marloes die ik op dít moment ben. Een student die nergens naar om te kijken heeft en kan doen waar ze zelf zin in heeft. Ik zal mijn dromen nooit opgeven voor wat er ook gebeurt in mijn leven, maar ik ben er zeker van dat mijn dromen door de jaren heen wel zullen veranderen.