Eindeloos leven: zou jij het willen?
Leestijd: 3 min.

Eindeloos leven: zou jij het willen?

zou jij een wondermiddel slikken om eeuwig jong te blijven?

Marloes Koopman (23) is vierdejaarsstudent Communicatie. Speciaal voor Sense schrijft ze over haar belevenissen als student. Dit keer mijmert ze over eeuwig jong zijn en eindeloos leven: moet je dat willen? Of is het op dag wel mooi geweest?

Rotterdamse onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd een middel te vinden waarmee de verschijnselen van ouderdom stukje bij beetje teruggedraaid worden. De muizen waarop dit middel is getest, zagen er na gebruik weer springlevend uit. Ze hadden voller haar, gezonde nieren en meer zin in het leven. Klinkt prachtig natuurlijk. Toch snap ik niet waarom de wil om eeuwig te leven zo’n ontzettende hype is.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben bijna 23 jaar, zit in het laatste jaar van mijn studie en sta vol in het leven. Ondertussen ben ik druk bezig met het zoeken van een afstudeerstage en het plannen van heel wat toffe reisjes die ik nog wil maken. Mijn leven is voor mijn gevoel nog maar net begonnen: het eind is wat mij betreft nog lang niet in zicht. En tóch maak ik me druk om een stom middel dat zou zorgen voor verjonging.

You only live once

Als ik bij mezelf naga waarom ik het dan zo’n probleem zou vinden dat eindeloos leven een daadwerkelijke optie zou worden, denk ik direct aan mijn opa. Mijn opa is 88 jaar en sukkelt de laatste jaren flink met zijn gezondheid. Dit zorgt ervoor dat we allemaal aan hem merken dat hij er zelf ook wel klaar mee is. Niet gek ook: hoe ouder je wordt, hoe meer mensen om je heen wegvallen en hoe minder je zelf kunt. Ik denk dat ik er zelf, tegen die tijd, ook wel klaar mee zal zijn. You only live once is een term waar ik een gruwelijke hekel aan heb. Het wordt vaak in verkeerde contexten gebruikt en als smoes om acties te ondernemen die eigenlijk nét niet door de beugel kunnen. Aan de andere kant weet ik ook dat de kern van die zin waar is. Je moet nú genieten van het leven.

Dat ‘wondermiddel’ zal er misschien voor zorgen dat er minder mensen om ons heen overlijden en dat wij zelf ook minder aftakelen; toch geloof ik dat het op den duur tijd is om ons stokje over te geven aan de nieuwe generatie. Want wordt het leven niet ontzettend saai als we hier allemaal eindeloos blijven rondzwerven?