Afstudeerstress
Leestijd: 2 min.

Afstudeerstress

Marloes heeft een eindexamentrauma

Marloes Koopman (23) is vierdejaars Communicatie. Speciaal voor Sense schrijft ze over haar belevenissen als student. Dit keer merkt ze dat ze de stress van het afstuderen anders ervaart dan eindexamens doen.

Vier jaar geleden zat ik vol spanning te wachten op de uitslag van mijn eindexamen. Ik herinner me die tijd alsof het gisteren was. Ik beleefde het als het spannendste moment ooít. Niet gek: het jaar ervoor was ik volledig gezakt voor mijn examens. Door die extreme ‘faal’, want zo voelde het voor mij, was ik het jaar erop nóg onzekerder. Er stond een hoop op het spel als ik weer zou zakken. Dat gebeurde gelukkig niet.

Na zeven jaar atheneum was ik meer dan klaar met mijn middelbare school. Hoe fijn het er ook was, ik was toe aan iets anders. Iets nieuws. Al twee jaar stond ik ingeschreven bij de opleiding Communicatie en daarvoor zou ik op kamers moeten gaan. Hoewel ik dit stiekem een beetje spannend vond, was ik er enorm aan toe en had ik er veel zin in.

Afstudeerstress

Ondertussen zit ik wéér aan het eind van een schoolperiode. Die opleiding Communicatie waar ik toentertijd zo naar uit keek, loopt nu bijna op z’n eind. De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met het zoeken naar een afstudeerplek en vervolgens met het vaststellen van een onderwerp voor mijn scriptie. Wat een paar jaar geleden nog erg ver weg leek, is nu bijna zo ver. Afstuderen heeft altijd een beetje eng geklonken voor mij. Ineens moet ik mezelf bewijzen met een groot onderzoek, een adviesplan, een presentatie en een verdediging.

Als ik terugdenk aan de stress die ik tijdens de middelbare schoolperiode ervoer, lach ik mezelf wel een klein beetje uit. Het is niet dat ik nét zo zenuwachtig ben als destijds, maar de druk ligt wel hoger dan toen. Nu heb ik verschillende deadlines, een afstudeerdrempel en de baantjes naast mijn schoolwerk. Maar op dit moment blijf ik er redelijk rustig onder. Ik plaats niet elke dag een update over mijn vorderingen op Facebook, zoals ik toen wel deed, maar ga gezellig met mijn huisgenoot een kop koffie drinken. Hoe ouder je wordt, hoe meer stress je ervaart. Het verschil is dat je er mee om leert gaan.