Krakau: stad vol tegenstellingen
Leestijd: 2 min.

Krakau: stad vol tegenstellingen

Aan de ene kant gezelligheid, aan de andere kant de trauma's van vroeger

Marloes Koopman (23) is vierdejaarsstudent Communicatie. Speciaal voor Sense schrijft ze over haar belevenissen als student. Vorige week vertelde ze over de terugkeer naar haar stagestad Valencia. Een paar weken daarvoor toog de reislustige Marloes naar de Poolse stad Krakau. Een indrukwekkende trip.

Na een drukke minor besloot ik om samen met een vriendinnetje op vakantie te gaan. Bepalen waarheen duurde niet lang: Krakau stond bij ons beiden al een tijd op onze to go list. Ik was de stad al in meerdere reislijstjes tegengekomen en van veel mensen hoorde ik dat het een prachtige, kleinschalige en upcoming (studenten)stad is. Toen bleek dat een vliegretourtje slechts 32 euro kost, waren we zover om Krakau te gaan ontdekken. En dus te genieten van de stad, Poolse vodka, goedkope maaltijden en onverstaanbare taal.

Alles wat ik van te voren over de stad had gehoord is waar. Het centrum is prachtig, de stad ontploft inderdaad van de vele vrolijke studenten en overal is wel een ondergrondse club te vinden. Er zijn een hoop gezellige tentjes waar je kunt genieten van het echte Poolse leven. Daarbij verbaasden we ons elke dag weer om de lage kosten.

keerzijde

Naast al die leuke kanten van de stad, heeft Krakau ook een keerzijde. De verschrikkelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog zijn nog goed terug te zien én te voelen. De Joodse wijk Kazimierz en de ghetto Podgórze, waar de Joden werden ‘opgesloten’ tot ze naar Auschwitz werden gebracht, barsten van de herinneringen aan deze vreselijke tijd. Een tour door voormalig concentratiekamp Auschwitz liet ons nog eens extra stilstaan bij alle gebeurtenissen. Het is niet te beseffen dat dit eigenlijk nog maar zo kort geleden heeft plaatsgevonden en hoe afschuwelijk het was.

Toch maken deze tegenstellingen Krakau precies de unieke stad die het is. Aan de ene kant de gezelligheid, de versierde gebouwen en levendigheid op straat. Aan de andere kant de grauwe, sombere sfeer in de Joodse wijken en de herinneringen aan de gruwelijkheden in Auschwitz. Ja, het was een citytrip om niet snel te vergeten.