Emancipatie van de man (column)
Leestijd: 2 min.

Emancipatie van de man (column)

Guus maakt zich zorgen om de emancipatie van de vr,,, wat? O, van de man. Tijd om eerlijk te zeggen dat we niet in alles de beste zijn, of de sterkste. Geef toe aan die twijfels!

Geregeld hoor je in het nieuws dat de vrouw nog steeds in een achtergestelde positie staan ten opzichte van de man. Zo zijn er minder leidinggevende vrouwen en ontvangen ze weleens minder salaris dan hun mannelijke collega. Oké, allemaal leuk en aardig, en ik vind ook zeker wel dat man en vrouw gewoon gelijk zijn. Maar eerlijk gezegd denk ik dat anno 2017 de man meer behoefte heeft aan emancipatie dan aan de vrouw.

Hoe dat zo? Nou, ik zal het even uitleggeen. Even voor de duidelijkheid: met emancipatie bedoel ik in dit geval geen materiële emancipatie zoals carrièremogelijkheden of iets dergelijks, maar immateriële emancipatie. Als het daarop aankomt, is het niet de vrouw die in een achtergestelde positie staat, maar is het de man die twintig rondjes achterloopt. ‘Guus, wees eens duidelijk, wat bedoel je nou?’ Ik bedoel dat het tijd wordt dat mannen hun bek opentrekken. Dat ze eens toegeven dat ze iets niet kunnen, niet de beste zijn, niet de stoerste zijn, niet de sterkste zijn, dat ze bang zijn, onzeker zijn en twijfels hebben, oftewel, dat ze toegeven dat ze ook gewoon ‘mens’ zijn.  Waarom als een vrouw zegt dat ze een andere vrouw mooi vindt, vinden we dat heel ‘gewoon’?, maar als een man dat over een andere man zegt, dan veroordelen we dat? Eerlijk is eerlijk, er zijn nou eenmaal mooie vrouwen én mooie mannen, maar het feit dat je die met je zintuigen waarneemt wil niet meteen iets over je geaardheid zeggen.

Beste man, je kunt een hoop leren van die kakelende vrouwen om je heen. Ze praten misschien een hoop over wat ze voelen, maar het verschil is dat zij vervolgens maar twee rotdagen hebben, en jij een week omdat je je bek niet opentrekt. O ja, en gevoelens? Dat is niet iets vrouwelijks, iets voor mietjes of voor homo’s. Het betekent niet dat je zwak bent als je erover praat, het betekent dat je een mens bent, wat in het Latijn trouwens ‘homo’ is.

Guus Gelsing is eerstejaars Culturele Maatschappelijke Vorming. Hij schrijft elke week een column op deze website.