Helemaal niks (column)
Leestijd: 2 min.

Helemaal niks (column)

In de vakantie wil Guus helemaal niks. En daar wil hij niet over nadenken, want anders wordt het niks.

Het schooljaar is over en de zomervakantie staat voor de deur. Klinkt superchill, maar bij mij zorgt dat ook ergens voor onrust. Wat ga ik namelijk doen al die tijd?

Ik heb een heleboel dingen die ik graag wil doen, maar zoals mijn moeder altijd zei: “Voor niets gaat de zon op”. Dus er is werk aan de winkel. Zo wil ik onder andere graag mijn motorrijbewijs halen en een nieuwe tatoeage laten zetten. Als het even kan wil ik binnen mijn studietijd ook in het bezit zijn van een motor, maar zoals het er nu uit ziet, zal dat waarschijnlijk bij een ideaal blijven.

Naast het feit dat ik graag dingen wil doen, wil ik eigenlijk ook graag helemaal niks doen. Nou ja, misschien niet niks doen, maar in ieder geval niet het gevoel hebben dat ik iets moet doen. Ik doe heel vaak niks, maar dat gaat altijd gepaard met een gevoel dat ik wél iets moet doen. Dus ik ervaar dan weinig rust in mijn niets doen omdat ik altijd het gevoel heb dat ik wat moet doen. Herkenbaar?

Ik neem mezelf daarom deze zomer voor om een maandje even te bikkelen voor wat centjes en daarnaast helemaal niks. Geestelijk gewoon niks. Ik wil helemaal niks hoeven. Ik wil in elke cel in mijn lichaam voelen dat ik niks hoef te doen. En als ik dan dat gevoel bereikt heb, dan komen hopelijk de dingetjes naar boven borrelen die ik wel wil doen. Maar niet hoef te doen.

Tja, hoe kom ik nou in die staat van zijn? Want mezelf forceren in een staat van rust zorgt alleen maar voor meer onrust. Alan Watts zei daar ooit iets moois over: “De eerste regel om je gedachten rustiger te krijgen is: probeer het niet. Want als je het probeert, heeft dat hetzelfde effect als wanneer je een kolkende rivier wilt platslaan met een peddel, wat er alleen maar voor zorgt dat het erger wordt. Dus net zoals een kolkende rivier vanzelf rustig wordt wanneer het met rust wordt gelaten, moet je leren om je gedachten met rust te laten. Dan wordt het vanzelf stil.” Thanks Alan, ik ga het proberen.
Jullie ook?

Guus Gelsing is tweedejaars Culturele Maatschappelijke Vorming. Hij schrijft elke week een column op deze website.