Ik hou van mij (column)
Leestijd: 2 min.

Ik hou van mij (column)

Hoog tijd dat we leren om van onszelf te houden, vindt Guus. Dan ziet de wereld er een stuk mooier uit.

Af en toe heb ik van die momentjes dat ik mezelf ineens heel erg over iets ga verwonderen. Afgelopen weken is datgene waar ik me over verwonder een thema dat in mijn hoofd steeds vaker boven water komt drijven, alsof het om aandacht wil vragen. De vraag die rondzwemt luidt: ‘Waarom is het niet vanzelfsprekend dat we van onszelf houden?’ Juist. Zelfliefde, dat is het thema waar ik me de afgelopen tijd over verwonder.

Misschien was de aanjager het feit ik gestopt ben met roken, wat een daad uit zelfliefde was omdat ik mezelf gewoon geen ongezonde, tijdrovende en dure verslaving gunde. Maar waar is de waardering? Even serieus, ik maak geen grapje. Waarom zijn we geneigd om ‘wat moet ‘ie?’ te denken zo gauw we een complimentje krijgen? Waarom zijn we bang arrogant te worden gevonden als we iets positiefs over onszelf zeggen? Waarom zijn we zo ontzettend schijterig voor wat anderen van ons vinden?

Geloof me, ik doe er keihard aan mee. Vaak genoeg leg ik mijn eigenwaarde in de handen van anderen, als een klein kind op zoek naar waardering en bevestiging. Maar weet je, ik wil dat helemaal niet. Ik wil mijn bestaansrecht niet afhankelijk laten zijn van anderen. Ik wil geen speelbal zijn van mijn omgeving. Willen we dat niet allemaal? Gewoon waardering uit onszelf halen. Met een tevreden grijns in de spiegel kijken en denken ‘Potverdorie, wa bende gij toch een fijn mens’.

Weet je wat ze per direct op de Pabo zouden moeten doen? De eerste twee jaar de studenten leren van zichzelf te houden en daarna twee jaar laten leren hoe ze dat kunnen overbrengen. Dan krijgen we hopelijk in de toekomst een generatie mensen die van zichzelf houdt. Serieus, ik kan me niet herinneren dat ik op de basisschool of middelbare school het onderwerp ‘zelfliefde’ heb gehad. Volgens mij vinden we het allemaal vanzelfsprekend dat we van onszelf houden, terwijl het helemaal niet vanzelfsprekend is, maar het wel zou moeten zijn.

Nu kunnen we helaas niet terug in de tijd reizen en onszelf op vroege leeftijd leren van onszelf te houden, maar wat we wel kunnen doen om het elkaar wat makkelijker te maken, is om gewoon wat vaker je waardering uit te spreken voor een ander. Complimenten zijn immers gratis.

Guus Gelsing is tweedejaars Culturele Maatschappelijke Vorming. Hij schrijft elke week een column op deze website.