Een maand geen alcohol (column)
Leestijd: 2 min.

Een maand geen alcohol (column)

Guus is de uitdaging aangegaan om een maand geen alcohol te drinken. Met resultaat!

Begin maart besloot ik om een maand lang geen alcohol te drinken. De voornaamste reden om mezelf te onthouden van dit genot, was omdat het ik als een te normale gewoonte begon te beschouwen. Bij elk kleine sociale gelegenheid, vrijwel elk pastagerecht, een vrijdagavond, zaterdagavond en vaak ook de zondagmiddag kwam wel een alcoholische versnapering voorbij. Tijd om mezelf even een halt toe te roepen.

Eenmaal begonnen ondervond ik vrijwel geen enkele weerstand en ik vond bijna dat het me te makkelijk afging. Misschien kwam dat omdat mijn motivatie redelijk stevig was, zo stevig dat het bijna als een principe begon te voelen: ‘Ik drink geen alcohol’.

Wat ik al redelijk snel merkte na het niet drinken van alcohol was dat ik me verdacht fris en helder voelde, met name in de ochtend. Deed ik ‘normaal’ een half uur over uit bed komen na vierhonderd keer gesnoozed te hebben, nu duurde het een kleine tien minuten en voelde ik me meer energiek.

Dat heldere, dat beviel me wel. Normaliter ben ik een enorme dromer want de helft van de tijd zit ik met mijn hoofd ergens in een of ander idee of fantasie. Niet dat het véél minder werd, maar ik merkte het toch wel aanzienlijk.

Wat ik wellicht het prettigst vond aan afgelopen maand, was dat ik niet het gevoel had dat ik licht aan het verdoven was. Eerlijk is eerlijk, bij verveling, spanning en stress is een lekker glaasje toch wel heel verleidelijk, nietwaar? Het gevoel hebben zuiver te leven, dat was het prettigste aan mijn alcoholvrije maand.

Nu zijn we inmiddels alweer in een nieuwe maand en ik ga er geen geheim van maken dat ik toch zeker wel genoten heb van een dikke vette halve liter ‘Hefe Weissbier’. Heerlijk was-ie! Maar tegelijk met het drinken van dat biertje zag ik de gewoonte om de hoek zitten loeren. Ik weet als ik hier geen aandacht aan besteed, dat ik dan regelrecht terugval in mijn patroon.

Wat heb ik geleerd?
Geniet, maar drink met mate.

 

Guus Gelsing is tweedejaars Culturele Maatschappelijke Vorming. Hij schrijft elke week een column op deze website.