Minimalistisch (column)
Leestijd: 2 min.

Minimalistisch (column)

Guus denkt erover om zijn spullen weg te doen. Voorlopig blijft het bij denken.

Afgelopen week heb ik op Netflix de documentaire ‘Minimialism’ gekeken. In deze documentaire werd het verhaal verteld over twee jonge gasten uit Amerika die toedeledoki hebben gezegd tegen de meeste bezittingen die ze hadden. Wat ze nog over hadden? Een klein koffertje met ongeveer 50 dingen.

Als ik dit soort documentaires kijk, dan krijg ik de neiging om ook meteen spullen weg te doen. Niet dat ik het doe, maar ik denk er wel over na. Ik ga dan kijken wat ik allemaal wel niet heb, en eerlijk gezegd, dat is niet weinig. Ik heb om te beginnen al een stuk of 5 jassen, zeker wel 10 paar schoenen, 10 broeken. Naast een Playstation 4 en een tv heb ik ook nog eens een beamer voor de ‘thuisbioscoop’-ervaring. Zo kan ik nog wel even doorgaan met wa’ dingskes, maar goed, het mag duidelijk zijn dat ik niks tekortkom.

Ik kan daarom wel zeggen dat deze documentaire me zeker wel heeft laten nadenken over de dingen die er echt toe doen. Muziek vind ik bijvoorbeeld heel belangrijk, dus ik zou niet zo snel mijn geluidsinstallatie weg doen, maar die 40 LP’s en platenspeler die ik heb, die gebruik ik bijna niet. Spotify daarentegen draait overuren. Daarbij zou ik mijn gitaar en boeken ook voor geen goud willen missen, maar verder is er eigenlijk niks wat ik tijdens een brand zou redden. En echt, mocht een hels vuur ervoor zorgen dat al mijn spullen waardeloos zijn geworden, dan zou ik daar zeker wel mee kunnen leven. Ik heb veel spullen, maar ik kan ze ook wel makkelijk loslaten. Zoals de boodschap van de documentaire was: “Love people, use things”. Het zijn maar dingen…

De les die ik uit deze documentaire heb gehaald? Voortaan ga ik proberen me meer bewust te zijn van wat ik koop voordat ik die aankoop doe. Ik ga de vraag ‘Heb ik dit echt nodig?’, meer tot mezelf laten doordringen, zonder al te streng te zijn voor mezelf. Ik bedoel, we moeten wel blijven genieten natuurlijk! Als we dat maar niet ten koste van anderen doen.

Guus Gelsing is tweedejaars Culturele Maatschappelijke Vorming. Hij schrijft elke week een column op deze website.