Open-up (column)
Leestijd: 2 min.

Open-up (column)

Guus is er klaar mee, zeggen dat het goed met je gaat, terwijl dat helemaal niet zo is. Tijd voor eerlijkheid, tijd voor kwetsbaarheid.

Ik betrapte mezelf er laatst op dat ik liever weg wilde lopen dan praten over wat ik eigenlijk voelde op dat moment. ‘Waarom in godsnaam?’ vroeg ik mezelf af.

Het lijkt zo simpel hè, praten over je gevoel. Maar man-man-man, wat komt daar vaak een hoop weerstand bij kijken. Schijtziek word ik er eigenlijk wel van. Waarom doen we allemaal zo moeilijk als het over ons gevoel gaat? Wat is er nou zo raar aan om te zeggen dat je zenuwachtig of angstig bent. Het zijn normale menselijke emoties die iedereen heeft.

Ik ben er wel een beetje klaar mee dat alles zo op het IQ is gericht. Laten we dat IQ maar eens even in de vrieskast stoppen en tijd besteden aan EQ, want volgens mij zijn er een hele hoop mensen die behoefte hebben aan vaardigheden onder de knie krijgen als het gaat om het uiten van emoties.

Ik zie tegenwoordig zoveel mensen zo verkrampt rondlopen (ja, is een dikke veronderstelling, maar fuck it), maar als je vraagt ‘hoe gaat het?’, dan gaat het met iedereen goed! Hoe kan dat? Waarom leren we altijd zeggen – ook als we nieuwe talen leren – ‘alles goed, met jou’? Waarom leren we niet: ‘Bonjour, j’ai une zware klote dag, et toi?’

Oké oké, ik zit het allemaal een beetje aan te dikken. Maar mijn punt is toch wel duidelijk? Laten we eens ophouden met doen alsof het altijd goed gaat. Laten we ons de volgende tien keer voornemen dat als iemand vraagt ‘alles goed?’, we dan eerlijk antwoorden over ons gevoel die dag of die week. Niet het standaard ‘ja, met jou?’, maar gewoon eerlijk, open en kwetsbaar. Ik zou zeggen: succes ermee, en zorg dat je bevriend wordt met weerstand, want die zal vaak over de vloer komen. En vrienden, die laat je niet buiten in de kou staan. Die laat je binnen en bied je wat te drinken aan. Word vrienden met weerstand.

Guus Gelsing is tweedejaars Culturele Maatschappelijke Vorming. Hij schrijft elke week een column op deze website.