Lentekriebels (column)
Leestijd: 2 min.

Lentekriebels (column)

Marloes wordt helemaal vrolijk van de lente en verbaast zich over de kleding die we dragen vanwege een paar zonnestralen

Twee jaar geleden plaatste ik het al op Twitter: ‘De eerste sokken in sandalen zijn gespot. Het lijkt erop dat daarmee de lente is gearriveerd’. Anno 2017 geldt dit nog steeds. Dit seizoen, wat mij betreft het fijnste seizoen dat er is, zorgt ervoor dat de Nederlanders van gekkigheid niet meer weten wat ze (aan) moeten doen.

Ik ben begonnen met tellen. Afgelopen week heb ik al twaalf korte broeken gespot, vier paar teenslippers, één paar sandalen (met sokken, jawel!) en drie zomerjurkjes. We hebben mogen genieten van de eerste mooie, iets warmere, dagen van het jaar. Voor veel Nederlanders, zo optimistisch als wij zijn, een uitgelezen kans om de zomergarderobe uit de kast te trekken en ons te gedragen alsof het hoogzomer is.

De zon bij het wakker worden, tulpen in mijn kamer en fluitende vogeltjes zorgen er ook bij mij voor dat ik energie krijg en een stuk vrolijker word. Lentekriebels. De lente is iets waar ik enorm van kan genieten. Misschien wel de reden dat dat optimisme direct naar boven komt drijven. Ik heb ook zin om naar het strand te gaan, op terrasjes zitten en lange avondwandelingen te maken. De lente geeft een soort hoop. Na alle stomme, langdradige en grauwe winterdagen, komt altijd weer een mooie, vrolijke periode. Er worden lammetjes geboren, de bomen krijgen weer bladeren en grijs verandert in felle kleuren.

Dit seizoen zorgt voor een wisselend beeld op straat. Loopt de één rond in een korte broek met slippers, zie je het volgende moment iemand rondlopen met een dikke jas en bontlaarzen.

Mijn winterjas is rustig aan omgeruild voor een vest en de zonnebril is uit de kast gehaald. Het heeft wel wat, dat Nederlandse lentebeeld. Die korte broek is voor mij misschien nog wat te vroeg maar het is fijn om te zien dat de Nederlanders eens zonder klagen naar buiten gaan, vol optimisme en positiviteit. Eens wat anders dan dat gezeur over kou óf warmte, regen óf te veel zon. In de lente is het allemaal ineens precies goed.