Bankjes, betonscharen en bruutheid (column)
Leestijd: 3 min.

Bankjes, betonscharen en bruutheid (column)

Robin vraagt zich af waarom media selectief zijn wanneer het aankomt op homogeweld

Slagkracht

Vierenhalve tand eruit geslagen, een ingescheurde lip en een lichaam vol blauwe plekken, het zou je maar overkomen na een avondje stappen terwijl je hand in hand naar huis loopt. Natuurlijk is het voor hetero’s wat lastig te begrijpen, omdat het voor jullie geen probleem is om hand in hand naar huis te lopen met je partner of scharrel, maar toch blijkt het dat twee mannen of vrouwen die dat doen, nog steeds een probleem is.

Niet alleen in Arnhem, waar afgelopen zaterdag een manifestatie was na de mishandeling van een homokoppel, maar ook in Amsterdam bleek afgelopen week dat geweld tegen homo’s nog steeds actief is.

Ik ben boos

Boos. Dat is wat ik ben. Op Nederland, op de media en op hoe mensen reageren op het homogeweld. Wanneer ik artikelen lees over de mishandeling van koppels van hetzelfde geslacht, of over mishandeling van transgenders, verbaas ik me over de reacties die ik eronder lees. De haat en negativiteit waarmee mensen praten over immigranten en de islam verbaast mij ontzettend.

De xenofobie –letterlijk angst voor vreemdelingen – druipt van de berichten af.  Mensen die zeggen dat de linkse partijen verantwoordelijk zijn voor de instroom van homohaters of dat alle Marokkaanse mensen uit het land gezet moeten worden, zijn helaas veel voorkomend onder dit soort berichten.

Die haat maakt mij boos. Boos op Nederland.

Verdraaide media.

Vanuit mijn ervaringen heb ik meer negativiteit meegemaakt van blanke jongens dan van niet westerse jongeren.
Daar tegenover staat het nieuws, waarin regelmatig berichten naar voren komen van niet westerse jongeren die homokoppels uitschelden of in elkaar slaan.
En dat terwijl meer dan de helft van de daders van homogeweld blanke mensen zijn.

Ik begrijp dat niet.

Waarom zet de media een groep zo slecht in het daglicht, terwijl zij niet eens het grootste aantal plegers van homogeweld zijn? Wat bereikt de media ermee, behalve mensen een incorrect beeld voorschotelen van een groep die de afgelopen jaren al vaker negatief in het nieuws gebracht is?

Wat ik met deze column wil vragen aan jou, aan jullie, de studenten, de lezers, de medewerkers, is het volgende:

Geloof jij blind wat er in de media verteld wordt?

En hoe laat jij berichten in de media jouw kijk of de wereld en de groepen mensen die erin leven veranderen?

Robin Bergmans studeert Sport- en Bewegingseducatie bij de HAN. Hij schrijft wekelijks een column voor deze site.