Drankvakanties (column)
Leestijd: 2 min.

Drankvakanties (column)

Student Robin kent die drankvakanties wel. Iets waar hij niet echt naar uitkijkt

De toetsweken zijn nog niet voorbij of ik zie op Facebook al berichten van oud-klasgenoten die op weg naar het vliegveld zijn voor hun vakantie. Koffers, tassen, een heel leven aan bagage gaat er mee om te overleven op de vakantiebestemming. Een ticket naar een zonnige plek, een stapeltje badkleding, opladers voor alle vakantieselfies en een appartement voor jou en je vrienden om na een nacht lang feesten in uit te brakken. Voor veel studenten is de zomervakantie de ultieme mogelijkheid om zoveel mogelijk te zuipen, zo weinig mogelijk kleren aan te hebben en compleet los te gaan.

Ouderlijk toezicht uit zicht
Veel ouders van jongeren die alleen of met een groep vrienden op vakantie gaan, maken zich zorgen. Het is jouw kind dat daar halfnaakt om 2 uur ’s nachts in een bar staat de dansen. Jouw kind dat wakker wordt in een bed dat hij niet kent. Jouw kind dat na een nacht feesten op de vuist gaat met iemand die hem of haar net verkeerd lag.
Maar hun kinderen komen altijd terug, brakker en zonder enige cent, maar wel met een hoop selfies en af en toe een vakantieliefde.

Feestloze vakantie
Ik moet eerlijk bekennen, ik hou niet van drank. Niet tijdens mijn vakantie en ook niet erbuiten. Het helpt dat ik nog nooit alcohol op heb, en er ook geen behoefte aan heb. Maar daardoor zie ik het nut van een drankvakantie ook niet in. Waarom zou je al veel geld betalen om ergens naartoe te gaan, om daar alleen maar meer geld uit te geven aan drank?
Feesten zijn ook niet echt mijn ding. Hoewel ik best kan genieten van een leuk feestje op zijn tijd, bouw ik mijn vakantie liever vol met ontspanning, culturele uitstapjes en heerlijk eten. Met af en toe een momentje om aqua-aerobics te doen of om een les salsadansen te nemen.

Of ik dit jaar op vakantie ga, is nog niet zeker. Maar als ik ga, neem ik geen ladingen aan badkledij en opladers mee. Gewoon mijn vriend, wat kleren en ieder een koffer en kleine rugzak, want dan komen we tenminste door de douane heen zonder teveel gezeur.

En als we dan op vakantie zijn, mag mijn vriend mijn alcohol wel hebben.

Robin Bergmans studeert Sport- en Bewegingseducatie bij de HAN. Hij schrijft wekelijks een column voor deze site.