Heb jij je beachbody al in shape? (column)
Leestijd: 3 min.

Heb jij je beachbody al in shape? (column)

Robin verbaast zich erover hoe ver mensen gaan voor hun perfecte beachbody

Gespierde armen en smalle tailles
Op tv en in kranten zie ik ze constant. Gespierde, gebruinde en compleet kaalgeschoren mannen. Dames met ieniemienie tailles en borsten waar ik u tegen zou zeggen. Overal kale benen, spieren die uit shirtjes of broeken schieten en hoofden die volgens mij bijna een halve dag in de make-up moeten om het gewenste resultaat te krijgen.

Lang niet iedereen in Nederland ziet er zo uit, maar omdat het in de media zo veel voorkomt, is het wel waar veel mensen naar streven. Kijk maar hoeveel films er zijn waarin een gespierde hunk uit de zee komt gelopen, waarbij zijn spieren glinsteren in de zon en zijn iets te kleine zwembroekje nog net niet alles laat zien.

Buikje
Maar dit is helemaal niet realistisch. Veel mannen zijn niet supergespierd. De gemiddelde man heeft juist een beetje een buikje. Dames zijn over het algemeen ook niet zo dun zoals de meeste modellen in alle bladen. En dat is ook helemaal niet erg. Want iedereen is zoals hij of zij is.
Ook bij mij op mijn werk zie ik dit veel terug komen. Ik werk namelijk op een sportschool, waar ik veel mensen zie die daar werken aan het krijgen van hun ‘perfecte lichaam’. Vooral in deze periode komen veel mensen naar de sportschool in de hoop dat ze, door even te sporten, binnen een maandje of twee hun perfecte beachbody kunnen krijgen.

Gespierd zijn is de norm
Lange tijd heb ik veel met mijn gewicht gezeten. Op de basisschool en middelbare school woog ik vrij weinig en, voornamelijk op de middelbare, werd ik zelfs gepest omdat ik zo mager was.

Nu ik op het hbo zit, merk ik hoe erg de media effect hebben op mensen en hoe zij tegenover hun eigen lichaam staan. Ik zie mensen bij mij in de klas, die er wat mij betreft perfect uitzien, maar die geobsedeerd zijn met afvallen. Meiden die compleet verslaafd zijn aan shakes en meer calorieën verbranden dan ze binnen krijgen. Jongens die vrijwel elke dag in de sportschool te vinden zijn omdat ze denken dat gespierd zijn de norm is voor mannen.

Ik vind het jammer dat de media zo’n groot effect kunnen hebben op mijn lichaam en dat van anderen. Het heeft bij mij lang geduurd maar eindelijk ben ik mijn lichaam gaan waarderen om hoe het eruit ziet.
Nu jullie nog.

Robin Bergmans studeert Sport- en Bewegingseducatie bij de HAN. Hij schrijft wekelijks een column voor deze site.