Ochtendrituelen (column)
Leestijd: 2 min.

Ochtendrituelen (column)

Robin is een ochtendmens, maar betwijfelt of de rest van de studenten dat ook is.

Te vroeg
Om iets over 9 kom je dan eindelijk de school binnen sjokken. Met een te grote zonnebril en een trainingsbroek waar je in verzuipt open je de deuren naar het lokaal, wanneer het geluid van je medeleerlingen je al tegemoet komt. ‘Ik had vanochtend in bed moeten blijven liggen’, zeg je tegen jezelf terwijl je zoekt naar een plekje om neer te ploffen en je de docent een half antwoord geeft waarom je zo laat bent. Twee boeken vergeten, maar gelukkig heb je je laptop bij je. Tot je grote schrik zie je 76 likes en meer dan 40 nieuwe comments op foto’s van gisterenavond waarvan jij niet meer wist dat ze gemaakt waren. Hoewel jij je er vrij weinig van kunt herinneren, heeft Facebook er blijkbaar genoeg opnames van gemaakt.

Ochtendmensen
Sommige mensen zijn gewoon niet gemaakt om ’s ochtends te functioneren. Die hebben de hele ochtend nodig om te ontnuchteren, wakker te worden en koffie te drinken alsof hun leven er vanaf hangt. Gelukkig ben ik niet een van die mensen, maar ik ken wel mensen, voornamelijk studenten, die aan die omschrijving voldoen.

Dat zijn ook vaak de mensen die niet voor 12 uur op school arriveren, die standaard te laat komen en die gesprekken in de vroege ochtend niet goed kunnen tolereren. Aan de andere kant: dat zijn ook de mensen die tot diep in de nacht door kunnen werken, echte feestbeesten kunnen zijn en weinig slaap nodig hebben om goed te kunnen presteren.

Elk nadeel heb zijn voordeel.

Kopje koffie erbij?
Mijn ochtenden zijn best relaxed. Ik neem vaak genoeg de tijd (meestal zéker een uur) en stop in mijn ochtendrituelen wat yoga en twee bekers thee, omdat ik dat heerlijk vind. Alles in 10 minuten doen is gewoon niet voor mij weggelegd, maar misschien wel voor jou.

Wat ook een voordeel is voor mij: tegen de tijd dat ik op school aankom en de lessen beginnen, ben ik al bijna 4 uur wakker waardoor ik genoeg tijd heb gehad om me voor te bereiden op de dag.

Hoe spendeer jij je ochtenden?

Ben jij een snelle vogel die in 10 minuten klaar buiten de deur staat,
of neem je net als ik de tijd om ’s ochtends te relaxen?

Robin Bergmans studeert Sport- en Bewegingseducatie bij de HAN. Hij schrijft wekelijks een column voor deze site.