Ook jij bent lui en verwend (column)
Leestijd: 2 min.

Ook jij bent lui en verwend (column)

Robin denkt na over de vooroordelen die hij als millennial moet ontkrachten.

 

Netflix verslaafd

Bij het stereotype beeld van een ‘millennial’ dacht ik vroeger aan meiden in yogabroeken die bij de Starbucks instagramfoto’s maken van hun chai latte en bebaarde jongens met knotjes die verslaafd zijn aan Netflix. Tot het moment dat ik me besefte dat ook ik tot de zogeheten groep ‘millennials’ behoor.

Nu lees ik regelmatig columns en artikelen waarin mensen kritiek hebben op mijn generatie.

Volgens diverse columnisten maakt het zijn van een millennial mij namelijk een lui, verwaand en bebaard nest dat zit te kwebbelen in hippe veganistische tentjes en tot diep in de nacht feest. Ik vraag me af of iemand van die columnisten mij wel eens ontmoet heeft.

Iets met 2000

Voor de mensen die het nog niet weten, met de term millennials wordt de groep mensen aangeduid die tussen ongeveer 1980 en 2000 geboren zijn, midden in de toenmalige economische crisis, de groeiende tolerantie voor LGBTQ+- mensen (homo, lesbi, bi, transgender, queer en andere seksuele minderheden), en de technologische opkomst. Wij zijn de eerste generatie die opgegroeid is met de sterk groeiende toegang aan wereldwijde kennis. Hierdoor zijn wij ook de eerste generatie met een steeds wijder wordend aanbod aan opleidingen en cursussen, terwijl de crisis zorgde voor een terugloop in vaste contracten. Het is ook een feit dat de millennial-generatie de meest diverse generatie qua etniciteit, seksualiteit of afkomst is.

Maar maakt dat ons lui en verwend? Ik denk het niet.

Cynische generaties

Ik ben van mening dat elke generatie zijn voor- en nadelen heeft. Natuurlijk is iedereen een uniek persoon, maar door omstandigheden buiten ons bereik, zoals de crisis of de technologische opkomst, is elke generatie wel anders dan de vorige.

Dus laat mij, met m’n baardje, smartphone en veganistische tentjes, gewoon mezelf zijn. Laat de cynische generaties voor ons maar kritiek hebben, ik gebruik het graag om hun ongelijk te bewijzen.

Hoe zeer ben jij een millennial?

Ben jij het ook oneens met de negatieve meningen?

Ik hoor graag hoe jij erover denkt.

Op naar een nieuw millennium, om een nieuwe lading millennials te kweken!

Robin Bergmans studeert Sport- en Bewegingseducatie bij de HAN. Hij schrijft wekelijks een column voor deze site.