Op de lange baan (column)
Leestijd: 2 min.

Op de lange baan (column)

Robin is de meester van het uitstelgedrag

Al drie kwartier zit ik met mijn laptop op schoot naar een leeg Word-document te kijken, terwijl ik probeer te bedenken waarover ik deze week ga schrijven. Op de straat beneden, die ik vanuit het raam gemakkelijk kan zien, zijn al 53 dames en 42 heren voorbijgelopen en droegen 14 mensen een hoed. Ook heb ik 5 koppels hun hond zien uitlaten en zijn er drie vrachtwagens voorbijgereden. Nog een half uur later en ik heb twee zinnen op papier staan, die ik na enkele minuten toch maar weer weghaal. Vervolgens besluit ik eerst wat te eten en boodschappen te doen voor ik het nogmaals probeer. Uiteindelijk lukt het me twee dagen later om er echt voor te gaan zitten en constructieve zinnen op papier te krijgen.

‘Procrastinatie’, ofwel het uitstellen van taken die eigenlijk wel gedaan moeten worden maar waar men weinig zin in heeft, leidt vaak tot onnodig veel stress, tijdgebrek of extra moeilijkheden. Toch heeft een groot deel van de studenten last van dat gedrag, ook wel studieontwijkend gedrag (sog) genoemd. Ook ik heb er regelmatig last van, moet ik eerlijk bekennen. Hoewel stage- en studieopdrachten vaak relatief snel gedaan zijn, merk ik het vooral bij taken waarbij het gaat om mezelf. Afspraken maken bij de dokter, rust inplannen en meer gaan sporten zijn enkele voorbeelden ervan.

Maar er is hoop. In al die jaren dat ik allerlei taken uitgesteld heb, heb ik ook geleerd hoe ermee om te gaan. Mijn grootste advies aan studenten en anderen die er ook last van hebben, is je afvragen waarom je die taak uitstelt. In mijn geval is de reden voor het uitstellen voornamelijk vanuit angst om egoïstisch over te komen. Ik ben bang om te veel tijd te besteden aan mezelf en dat anderen vervolgens denken dat ik alleen maar met mezelf bezig ben. Wanneer je je bewuster bent van de reden waarom, is het in ieder geval voor mij makkelijker om de stap te zetten om de taak toch te doen.

Dus, waarom stel jij jouw taken uit? Wat is jouw reden?

Robin Bergmans studeert Sport- en Bewegingseducatie bij de HAN. Hij schrijft wekelijks een column voor deze site.