Rozen zijn rood, eucalyptus is blauw (column)
Leestijd: 2 min.

Rozen zijn rood, eucalyptus is blauw (column)

Robin verwondert zich over een steeds meer gescheiden wereld

Babykamers
Later wil ik een kind. Dat hebben mijn vriend en ik al besloten. Hij wil maximaal twee kinderen, en ik minimaal twee, dus worden het er waarschijnlijk twee. Het liefst ook nog eens een jongen en een meisje, omdat we denken dat dat leuk is. Dat hopen we in ieder geval.
Ook al is het voor mij en mijn vriend nog ver weg, een oud-collega van me is laatst bevallen en die hebben de babykamer roze geverfd. Hij was eerst blauw, want hun eerste kindje was een jongetje, maar nu hebben ze er een meisje bij.

Dat zette me aan het denken. Waarom gebruiken we specifieke kleuren voor een jongen of een meisje? En niet alleen kleuren, maar ook geuren, planten, kleding en sporten zijn nog steeds genderspecifiek.

De man naar wie jij kunt ruiken
Sommige reclamespotjes vind ik geniaal (zoals die met ‘Stamppot’), maar andere vind ik gewoonweg bloedirritant. Een daarvan is de reclame van ‘Old Spice’, een of andere übermannelijke bodywash die mij laat ruiken als een gespierde gebruinde macho. Daarnaast wordt geïmpliceerd dat mannen die geen Old Spice gebruiken geen ‘echte mannen’ zijn. Nu betwijfel ik zeer of dat nou echt fijn zou ruiken, en of het iemand meer man zou maken, maar bedrijven spelen in hun marketing steeds meer in op genderverschillen.

Zwart voor mannen, pastel voor vrouwen
Ook in winkels zie ik steeds meer onderscheid komen tussen mannelijke en vrouwelijke producten. Als je van dichtbij kijkt, zie je dat bijna alle producten voor mannen een donkere, zwarte, blauwe of bruine verpakking hebben, terwijl verpakkingen voor vrouwenproducten juist lichte of pastelkleuren bevatten.

Alsof kleur iets te maken heeft met hoe mannelijk of vrouwelijk ik me voel. Maar ook geuren zijn specifiek. Zo worden bloemen, fruit en zachte geuren neergezet als vrouwelijk, terwijl geuren als gember, eucalyptus en cederhout blijkbaar met mannelijkheid geassocieerd worden.

Ik ben het zat om in een hokje gepropt te worden. Als ik wil ruiken naar hout en boom, wil ik dat kunnen doen, maar als ik wil ruiken naar sinaasappels en rozen, zou dat ook moeten kunnen.

Durf jij uit jouw hokje te stappen?

Trouwens, onze babykamer wordt appelgroen. Of diep paars. En ons kindje mag zelf bepalen hoe hij/zij/hen zich voelt.

 

Robin Bergmans studeert Sport- en Bewegingseducatie bij de HAN. Hij schrijft wekelijks een column voor deze site.