Tentamenstress (column)
Leestijd: 3 min.

Tentamenstress (column)

Robin ziet studenten het moeilijk hebben met tentamenstress.

Stresstest

Daar zitten we dan, in een lokaal, met alle tassen en jassen bij de deur gedumpt. De surveillant vraagt voor de derde keer of alle mobieltjes uit en in de tas zitten, en de klas beaamt dit verveeld. De laatste paar oefenvragen en theorieën vliegen nog door de klas tot het moment dat de oudere man aangeeft dat we gaan beginnen. Als ik voor de laatste keer om me heen kijk, zie ik overal pennen, potloden, flesjes drinken en eten liggen, met erachter benauwde en angstige gezichten. Veel studenten vonden de oefentoets een hel, geen wonder dat ze zo bang zijn voor deze toets. Wanneer ik mijn blaadje krijg, lees ik rustig de instructies en wacht tot de surveillant geroutineerd alles met ons doorloopt. Achter me hoor ik een klasgenootje bidden tot god voor een goede afloop, terwijl ik de eerste pagina opensla en begin met lezen.

Dan besef ik: misschien had ik toch iets gestructureerder moeten leren.

Hulpmiddelen gezocht

Voor de meeste studenten zijn weken met tentamens en examens verschrikkelijk. Het liefst zouden ze die weken compleet uit het rooster gooien en die dagen lekker vrij zijn. Om die zware weken door te komen maken studenten vaak gebruik van koffie, druivensuiker en hordes aan samenvattingen.

Oefententamens en samenvattingen van andere studenten zijn de redder in nood voor jongeren met uitstelgedrag, en deze worden dan ook vaak gedurende de lesweken de klas rondgestuurd.

Klassikaal werken

Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik thuis niet zo goed kan leren. Daarom werkt het voor mij altijd het beste om in de les goed op te letten en mee te doen, want dan hoef ik gelukkig thuis wat minder te doen.

Een typische nerd ben ik eigenlijk altijd wel geweest, en het vele reizen zorgt er ook voor dat ik vaak meer tijd op school besteed dan thuis.

Als het aankomt op toetsen en examens, probeer ik vaak niet te veel naar anderen te kijken en in mezelf te geloven, ook al is dat soms lastig. Ik weet dat ik mijn eigen manier van leren heb, en 5 minuten van tevoren nog alle theorie doornemen, is niet iets wat voor mij werkt.

Waar leer jij het beste? Thuis of op school?

Ben jij iemand die altijd loopt te stressen voor tentamens? Of blijf je wat meer relaxed?

Robin Bergmans studeert Sport- en Bewegingseducatie bij de HAN. Hij schrijft wekelijks een column voor deze site.