Wat wil jij worden? (column)
Leestijd: 3 min.

Wat wil jij worden? (column)

Robin weet wat hij wil worden, maar hoe ziet jouw toekomst eruit?

Familiebezoek

Mijn jongste neefjes en nichtjes spelen in de tuin bij mijn oom en tante, waar ik met mijn ouders ben voor de verjaardag van mijn nichtje. Terwijl ik een bal opvang die rakelings over het hoofd van mijn moeder vliegt en bijna in mijn stuk taart belandt, komt de jarige jet naar me toe gerend. Ze wurmt zich bij mij op de stoel en slaat een arm om me heen. Haar warme, bezwete voorhoofd legt ze tegen mijn borstkas en ik streel zachtjes door haar blonde haar. Met haar groene ogen kijkt ze me aan en vraagt wat ik later wil worden.

Voor ik antwoord kan geven, zegt ze dat ze later een ridder wil worden, en alle prinsessen wil gaan redden. Ik glimlach naar haar en vertel haar dat om een stoere ridder te worden, ze wel goed moet eten, anders kan ze nooit een prinses uit zo’n grote toren dragen. Ze moet lachen en springt op uit de stoel om verder te voetballen.

Reflectie

Binnen mijn eerste studie die ik deed, ook al hield ik die maar een half jaar vol, heb ik geleerd dat zelfreflectie een belangrijk punt is voor studenten. Waarom doe je wat je doet, en wat draagt dat bij aan je uiteindelijke doel, is een van de vragen die daarbij regelmatig gesteld werd. Nu worden studenten bij elke toets of examen bekogeld met reflectiestukken schrijven, en ik kan me gerust voorstellen dat niet elke student dat prettig vindt.

Toekomstdromen

Ook bij mij in de opleiding wordt het vele reflecteren niet altijd op prijs gesteld. Regelmatig hoor ik geluiden dat studenten bij dit soort opdrachten ‘maar gewoon wat opschrijven’. Ik moet toegeven dat ik dat best teleurstellend en erg jammer vind. Misschien heb ik mijn toekomstdromen wat te diep uitgestippeld, of wat te doordacht, maar ik vind wel dat je als student wel naar een doel toewerkt dat groter is dan alleen het behalen van een diploma.

Ik daag jou uit, of je nou student, medewerker of ouder bent, om bij jezelf na te gaan wat je wilt worden. En wat is er voor nodig om jouw dromen te behalen?

Mijn nichtje wil graag een ridder worden, en het is nog steeds mijn droom om een eigen boek uit te brengen.  Droom groot, en blijf geloven in jezelf.

 

Robin Bergmans studeert Sport- en Bewegingseducatie bij de HAN. Hij schrijft wekelijks een column voor deze site.