Adviseur licht HAN op voor 200.000 euro
Leestijd: 2 min.

Adviseur licht HAN op voor 200.000 euro

De HAN is voor twee ton benadeeld door een ingehuurde adviseur. In de periode van 2011 tot en met 2016 heeft hij te hoge bedragen gefactureerd en te veel kilometers gedeclareerd.

Intern en extern onderzoek
In maart heeft het College van Bestuur de fraude met geld van de HAN geconstateerd. Na uitgebreid intern en vervolgens onafhankelijk extern onderzoek, blijkt dat de ingehuurde adviseur zes jaar lang fraude heeft gepleegd met facturen voor een bedrag van in totaal ongeveer 200.000 euro. Hij werd ingehuurd door het Service Bedrijf.

Op zichzelf staand
Uit het onderzoek, uitgevoerd door de Raad van Toezicht, is gebleken dat er sprake was van fraude door enkel de betreffende adviseur en dat hierbij geen betrokkenheid was van HAN-medewerkers. Ook blijkt de fraude een op zichzelf staand voorval te zijn.

Maatregelen
De adviseur heeft zijn fraude bekend. De HAN stelt de man aansprakelijk voor de schade. Er zijn juridische stappen ondernomen om het geld terug te vorderen.

Zes jaar lang
Het College van Bestuur is geschrokken dat de fraude gedurende meerdere jaren heeft kunnen plaatsvinden, zonder opgemerkt te worden. CvB-lid Diana de Jong: ‘We werken als hogeschool met gemeenschapsgeld, en integriteit is bij de HAN een groot goed. We nemen dit voorval uiterst serieus en voeren direct maatregelen door die herhaling moeten voorkomen. Zo zijn bijvoorbeeld de systemen waarin zzp’ers factureren aangepast.’