Marokkaans, homovoorvechter én burgemeester
Leestijd: 1 min.

Marokkaans, homovoorvechter én burgemeester

Ahmed Marcouch (51) wordt Arnhems eerste burger

Na jarenlang een VVD-burgemeester en een paar jaar een CDA’er aan het roer, komt er nu een PvdA’er als burgemeester naar Arnhem: Ahmed Marcouch (51). Al voordat hij nog maar iets gedaan heeft voor de stad doet hij al heel wat stof opwaaien.

Verbinder

De uit Marokko afkomstige Marcouch zegt op zijn Twitter-account: ’Arnhemmers, heel blij en vereerd om jullie BM te mogen worden in het mooie en veelzijdige #Arnhem. Dank voor dit vertrouwen!’
Maar in den lande (met GW voorop) roepen mensen dat iemand met twee paspoorten toch geen burgemeester kan worden.

Controverse

Marcouch wil graag een verbinder zijn, maar hij is ook iemand die controverse niet schuwt. Toen hij stadsdeelvoorzitter in het Amsterdamse probleem-stadsdeel Slotervaart was, stelde hij voor om islamonderwijs te geven op openbare scholen. Ook vroeg hij tevergeefs anderhalve ton subsidie aan om een dubieuze, radicale Egyptische imam naar Nederland te halen. Evenzogoed opende hij het suikerfeest in een Amsterdams homocafé. Vooral als homovoorvechter is hij bekend, hij kreeg een paar jaar geleden de eerste officiële Aanmoedigingsprijs voor homo-emancipatie voor zijn rol bij het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in allochtone kringen.