Die verdienen meer
Leestijd: 3 min.

Die verdienen meer

Solidair met de staking in het basisonderwijs

Je hebt het vast al gezien: zowel in Nijmegen als in Arnhem zijn vóór de gebouwen van de pabo stoeptekeningen gemaakt als solidariteitsbetuiging aan de stakende leerkrachten in het basisonderwijs.

LAGE INSTROOM

Vanochtend konden bijna alle schoolkinderen uitslapen: op de meeste basisscholen werd het eerste uur gestaakt. Het basisonderwijs verdient beter, dat is het motto van deze actie.

Vanwege de relatief lage salarissen en de hoge werkdruk is het leraarsvak niet populair. Dat is al jaren te merken aan de instroom op de pabo’s. En als daar niet snel verbetering in komt, gaat er in de toekomst een kleine ramp plaatsvinden: in Nederland krijgen we dan te maken met een gigantisch tekort aan leerkrachten. In de Randstad is dat nu al zichtbaar: daar worden studenten nog voor hun afstuderen van de pabo geplukt om, nog onbevoegd, les te gaan geven. Zo ver is het in deze regio nog niet, maar hier zullen dezelfde problemen ontstaan.

PETITIE

Uit solidariteit met de leraren zijn er op de beide pabo’s grote stoeptekeningen gemaakt en kon iedereen online een petitie tekenen. Veel meer kan de HAN niet doen, vindt Karin van Weegen, directeur van de HAN Pabo. De HAN is wel met de schoolbesturen in gesprek over hoe de problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Daarbij gaat het vooral om het imago van het beroep, vindt ze.

LEUK VAK

Volgens Van Weegen heerst het beeld van de leerkracht die weinig verdient en een hoge werkdruk heeft. ‘Nooit wordt genoemd hoe leuk dit vak is’, zegt ze. De pabo kan wel iets doen op het gebied van werving, zoals een reëel beeld neerzetten van het vak. ‘In het verleden kozen mensen dit beroep omdat ze met kinderen wilden werken. Maar het gaat om veel meer. Je werkt ook met de buurt, in een team, met externe partners. We benadrukken dat je als leraar Primair Onderwijs het verschil maakt voor kinderen, maatschappelijk gezien.’

INSTROOM

De instroom op de pabo is dit jaar wel iets hoger dan vorig jaar, zo’n hele schoolklas. Met name deeltijders nemen in aantal toe en dan vooral de flexibele deeltijd, voor mensen met al een bachelor op zak. Die kunnen in twee of tweeënhalf jaar een diploma halen. Ze hoeven bovendien geen toelatingsexamens te doen. Dit jaar zijn dat er meer dan tachtig.

PETITIE

In de hal van het I/O-gebouw lopen studenten langs de computer om online de petitie te tekenen.Tijd om te blijven hangen om met elkaar van gedachten te wisselen, hebben ze niet: ‘Het is toch gewoon toetsweek!’

Waar gaat het om?

  • Leerkrachten in het primair onderwijs verdienen veel minder dan die in het voortgezet onderwijs. Van meet af aan is het verschil enkele euro’s per uur. De onderwijssalarissen gaan al jarenlang veel minder snel vooruit dan salarissen in andere sectoren, blijkt uit onderzoek van de onderwijsbond AOB.
  • De werkdruk in het basisonderwijs ligt erg hoog.
  • Er dreigen enorme tekorten aan leerkrachten. Vooral in de Randstad zijn die al voelbaar. In deze regio zal dat de komende jaren ook voelbaar worden. In 2025 zullen er 10.000 leerkrachten te weinig zijn, zo’n anderhalve klas zonder leerkracht dus.
  • Leerkrachten in het basisonderwijs staakten vanochtend één uur. Er is een online petitie gestart. Die is al een paar honderdduizend keer getekend. De petitie wordt vanmiddag aan de politiek in Den Haag aangeboden.
online petitie