Een win-win-win-vakantie
Leestijd: 3 min.

Een win-win-win-vakantie

Internationale werkvakantie in Oekraïne

Hoe klinkt dat in jouw oren: een goedkope reis naar het interessante Oekraïne, allemaal leuke mensen ontmoeten, overdag zinvolle dingen doen en ’s avonds met je nieuwe vrienden bomen. Zoiets stellen wij ons voor bij een taalkamp van Gocamps.

 

Oekraïne

De kampen van Gocamps vinden plaats in Oekraïne. Oekraïne, niet meteen een land waar je aan denkt als je ligt te dromen over je vakantiestekkie. Oekraïne is het land van Tsjernobyl, van het referendum dat Nederland vorig jaar hield over het associatieverdrag van de Europese unie met dat land (ondanks dat de uitslag Nee was, komt dat verdrag er waarschijnlijk wel). Verder kennen we dit Oost-Europese land niet zo goed, behalve dan dat ze het altijd verrekte goed doen op het Songfestival, dat wonnen ze de afgelopen jaren zelfs twee maal (met politiek beladen liedjes). Dit jaar gaan ze het zelfs organiseren.

 

Tussen twee werelden

Oekraïne is na Rusland het grootse Europese land. Het ligt tussen de Europese Unie en Rusland – en dat niet alleen letterlijk. Binnen het land is een tweestrijd: willen we samenwerken met Rusland, willen we in de Europese Unie. Er heerst oorlog over de Krim. En dan hebben we nog de MH17 die neergehaald werd bij Donjetsk, een plaats in het oosten van het land.

 

Is dit een vakantieland?

Toch schijnt Oekraïne volgens lonelyplanet een land te zijn waar je gerust naar toe kunt om een goede tijd te hebben. De natuur is prachtig (zoals in de Karpaten, het berggebied en de stranden van Odessa aan de Zwarte Zee) en ook cultureel gezien ligt het tussen Europa en Rusland. En in de beladen gebieden hoef je echt niet te komen.

 

Gocamp

Veel Westerse landen willen samenwerken met Oekraïne. Amerika en Engeland betalen daarom geld om in Oekraïne taalkampen te houden.

Bart Steenbergen, student aan de HAN, heeft vorig jaar meegedaan aan zo’n kamp. Hij vertelt dat het gaat om het geven van Engelse les aan kinderen. ‘Je wordt in een school neergezet, waar de docenten Engels en Duits zelf ook aanwezig zijn. De lessen geef je aan de hand van spelletjes en liedjes, die je zelf kunt bedenken.’

Een spoedcursus Oekraïns (dat op het Russisch lijkt) is niet nodig. Tijdens je introweekend krijg je wat woordjes te leren. Dat introweekend is in Kiev. Alles bij elkaar kost zo’n kamp je 75 euro. Dat is dan voor onderdak, eten en excursies in de weekends. De reis naar Kiev zal je zelf moeten betalen, maar al die leuke internationale vrienden krijg je er gratis bij.

Interesse?

Aanmelden kan tot begin april. De sollicitatie gaat via Skype.

http://gocamps.com.ua/en/volunteer