Een gezond bordje eten
Leestijd: 2 min.

Een gezond bordje eten

Met een klein vleugje thuisgevoel

Hoog bezoek, vorige week op de HAN. De studenten van de Caraïbische Studentenvereniging HAN-Huntu kregen maar liefst bezoek van de gevolmachtigd minister van Aruba, Juan David Yrausquin. Studenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek pakten die dag uit met een driegangenmenu.

HAN-Huntu

Het thema was gezondheid en onderwijs. Op de HAN zijn tientallen studenten die van de Antillen komen. Voor hen is het leven niet altijd gemakkelijk als ze willen studeren, weet Rick Jansen. Hij biedt als student én docent van de opleiding met collega’s workshops aan in het Praktijkhuis van de opleiding. ‘Het is moeilijk voor hen om zich hier thuis te voelen.’ Studenten Voeding en Diëtetiek kookten daarom een Antilliaans menu bij elkaar met een vleugje thuisgevoel.

 

Gefrituurde kip

‘Veel van de studenten van de Antillen kunnen niet koken’, zegt Rick. ‘Ze halen eten af. En gezonde voeding is voor hen ook moeilijk. Alles komt uit de frituur.’ Daarom hier nu twee vliegen in één klap: geen kip uit de frituur, maar gestoofde Antilliaanse kip met zilvervliesrijst. De mais niet uit het diepe vet, maar geroosterd. ‘We hadden er ook koolsla bij, dat tot grote verbazing van de Antillianen. Dat hadden ze nog nooit gegeten.’

Kortom: de vijftig studenten en de genodigden kregen een gezond bordje eten. ‘Als je gezond eet dan voel je je beter’ zei de minister. Dat is blijkbaar nodig ook: ‘Studenten die vanuit de Antillen naar Nederland komen voelen zich niet altijd zo goed, zo ver van huis’, voegt Rick toe.