Wat gebeurt er onder je hersenpan?
Leestijd: 2 min.

Wat gebeurt er onder je hersenpan?

Proefpersonen gezocht!

Dat creatieve therapie iets doet met mensen, dat ervaren therapeuten elke dag. Nu moet dat nog bewezen worden. Studenten van de HAN werken daarom mee aan een wetenschappelijk onderzoek. Als je zin hebt om daar als proefpersoon aan mee te werken: deze week krijg je je kans.

Creative Minds

Zorginstituut Nederland (dat adviseert over wat er betaald wordt vanuit de zorgverzekeringen) wil meer evidentie voor beeldende therapie. Daarom is er nu een het lectoraat KenVAk (Kennisontwikkeling Vaktherapieën), waarin meerdere hogescholen, waaronder de HAN, samenwerken. Een klein deeltje van dat onderzoek voeren studenten van de opleiding Creatieve Therapie van de HAN onder de noemer ‘Creative Minds’.

Afstudeeronderzoek

Op dit moment is een groepje bezig met een afstudeeronderzoek. Michela Haussmann en Christianne Paans zijn er twee van. Zij doen de opleiding beeldende therapie. In hun onderzoek gaan ze werken met proefpersonen. Die krijgen een creatieve opdracht van anderhalf uur. Wat dat precies voor een opdracht is, willen de onderzoekers niet vertellen, maar de hersenactiviteit die het oplevert, wordt via een EEG gemeten. De proefpersonen krijgen plakkertjes met sensoren op hun hoofd die verbonden zijn met een computer.
Voor het onderzoek werken ze met vrouwen tussen 18 en 25 jaar. Waarom eigenlijk alleen vrouwen? ‘Daarvan werken de hersenen anders dan van mannen’, weet Christianne. Het gaat ook om de ontwikkeling van hersenen. Daarom werken we alleen met proefpersonen tussen 18 en 25 jaar.‘

Wetenschap

‘We hebben veel impliciete kennis op ons vakgebied zegt Christianne. We hebben zelf ervaren hoe creatieve therapie werkt en nu willen we dat bewijzen. Het brengt ons naar een meer wetenschappelijke benadering van ons vak. Dat zouden we anders niet geweten hebben.’ Michela voegt toe: ‘En het is ook interessant om met andere vakgebieden samen te werken. En ons steentje bij te dragen, hoewel het natuurlijk maar een klein steentje is, want er zijn meerdere onderzoeken.’
Zo waren er inderdaad al eerder studenten die in dit verband een afstudeeronderzoek deden. Zo werden er op de HAN al eens onderzoeken gedaan op het gebied van muziek en drama of psycho-motorische therapie. Niet altijd werkten de studenten met een EEG, sommige onderzoeken werden bijvoorbeeld gedaan door hartslagmeting bij het maken van muziek.

Proefpersoon worden?

Er wordt nog gezocht naar mensen die deel willen nemen.
Het onderzoek vindt tussen nu en 29 mei plaats op de Kapittelweg 33 in Nijmegen. Alleen vrouwen tussen 18 en 26 jaar kunnen deelnemen. Studenten van kunstopleidingen en kunstenaars zijn uitgesloten.

Opgeven kan bij beeldend.brein@gmail.com of via 06 57 90 90 26